Čia sēklas

300 g

Čia sēklas

300 g

Melnās čia sēklas (arī chia sēklas) spēj uzsūkt līdz pat 12 reižu vairāk šķidruma nekā pašas sver.

Uzturvielām un olbaltumvielām bagātās čia sēklas ir lielisks papildinājums veselības kokteiļiem, jogurtiem un mazkaloriju desertiem.

Tās ir lieliska piedeva arī salātiem.

Par čia sēklām

Čia sēklas (arī chia sēklas) ir Eiropas pārtikas nozares jaunums. Oficiāli Eiropas Savienības importēto pārtikas produktu sarakstā tās tika reģistrētas tikai 1997. gada maijā. Kopš tā laika čia sēklas ir guvušas lielu popularitāti un interesi vegānu, sportistu un veselīga dzīvesveida piekritēju vidū.

Pavisam niecīgās 2 mm lielās sēklas ir īpaši bagātas ar dabiskām uzturvielām, tostarp olbaltumvielām, omega-3 un omega-6 taukskābēm, antioksidantiem un vitamīniem. Vidusmēra cilvēkam ir nepieciešama tikai pusotra tējkarote sausu čia sēklu, lai uzņemtu ikdienā nepieciešamo omega-3 taukskābju devu.

Turklāt atsevišķi pētījumi liecina, ka čia sēklas palīdz stimulēt zarnu trakta darbību. Gļotvielas uzbriedušās čia sēklās saista toksiskas vielas, kas izveidojušās cilvēka organismā, un palīdz no tām vieglāk atbrīvoties.

Čia sēklu izcelsmes apgabals ir Centrālamerika un Dienvidamerika. Mendosas kodekss liecina, ka čia sēklām acteku kultūrā bija tikpat būtiska loma kā, piemēram, kukurūzai. Čia sēklas bija būtiska acteku uztura sastāvdaļa, kā arī norēķinu līdzeklis.

Izcelsmes valsts: Argentīna
Zīmols: NUM-NUM
Iesaiņotājs: SIA „Billes”
Izplatītājs: SIA „Connect Baltic Group”

Uzturvērtība

Uzturvielas un enerģētiskā vērtība ir norādīta 100 gramiem produkta.

Enerģētiskā vērtība:
1 901,5 kJ / 456 kcal
Tauki
33.8 g
Piesātinātās taukskābes
3.0 g
Polinepiesātinātās taukskābes
28.6 g
Mononepiesātinātās taukskābes
2.3 g
Holesterīns
0.0 g
Ogļhidrāti
35,0 - 39,0 g
Cukurs
0.7 g
Šķiedrvielas
34.1 g
Olbaltumvielas
20.2 g
Nātrijs
0.002 g
Kālijs
0.643 g
Kalcijs
0.735 g
Dzelzs
0.0072 g
Fosfors
0.770 g
Magnijs
0.307 g

Čia sēklu pagatavošana

  1. Čia sēklas (arī chia sēklas) pirms lietošanas ir jāuzbriedina. Sēklas ieber traukā, aplej ar ūdeni, pienu, jogurtu vai citu šķidrumu pēc izvēles.
  2. Ledusskapī briedina vismaz 3–4 stundas.

Parasti čia sēklu un ūdens, piena vai jogurta attiecība briedināšanas procesā ir 1:10. Uz 10 gramiem čia sēklu ir jāpievieno 100 ml šķidruma, uz 100 gramiem — 1 litrs.

Receptes ar čia sēklām

Gardi un veselīgi ēdieni ar čia sēklām.

Čia sēklas

Sēklu putra / sejas maska

Čia sejas maskas pilnvērtīgi nodrošina ādu ar omega-3, kas palīdz to barot un mitrināt. Tā ir viegli pagatavojama, un nepieciešamas tikai dažas sastāvdaļas.
20 min
2 porcijas
Skatīt
Čia sēklas

Zaļais antioksidantu pudiņš

Saņemiet antioksidantu dienas devu ar zaļo čia sēklu pudiņu. Šī gardā un veselīgā attīrošā pudiņa sastāvā ir matcha zaļā tēja un superproduktu maisījums, kas nodrošina nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas.
15-30
4 porcijas
Skatīt
Čia sēklas

Čia “Kaviārs”

Čia “Kaviārs” vegāniskā un veselīgā alternatīva tradicionālajam kaviāram iepriecinās jūsu garšas kārpiņas.
30 min
4 porcijas
Skatīt
Čia sēklas

Žāvētu augļu konfektes ar čia sēklām

Veselīgs gardums no žāvētiem augļiem un čia sēklām. Augļu konfektes kas pagatavotas no čia, auzu un ogu maisījuma, ir ātri pagatavojamas un garšas pilnas.
20 min
4 porcijas
Skatīt